Istanbul in 24 hours

De volgende ochtend hebben we nog tot een uur of 12.ooh alvorens  we weer naar het vliegveld moeten. We beginnen weer op het Sultanahmet plein waar ik toch graag een de verborgen parel wil bezoeken uit het boek inferno van Dan Brown en James Bond Russia with Love; de Basilica Cisterne. De Basilica Cisterne is een 143m bij 65m meter grote ondergrondse wateropslagplaats gebouwd in de 6e eeuw. De opslagplaats is bedoeld om de stad ook in tijden van belegering van water te voorzien. Via ingenieuze kanalen en aquaducten werden de bassins gevuld. Erg indrukwekkend dat men in die periode al dergelijke grootschalige voorzieningen aanlegde. Het dak wordt gesteund door 336 zuilen.

istanbul_20_092

De Basilica Cisterne

Hierna pakken de koffers en nemen de taxi richting het noordelijker, aan de voet van de immense Bosporusbrug, gelegen wijk Ortaköy. Ook hier weer terrasjes, een pleintje en natuurlijk het mooie uitzicht over de Bosporus met de Ortaboy Moskee als symbool.

istanbul_20_098

De Ortaboy Moskee met de Bosporusbrug op de achtergrond

 

istanbul_20_100

De Ortaboy Moskee

We lopen nog even naar de pijler van de 1590 meter lange brug. Het rijdek-nivea van de 39m brede brug is 64m. De hoogte van de pylonen bedraagt maar liefst 165m met een vrije overspanning van 1074m tussen de beide pylonen. Voor een bruggenbouwer is dit altijd kikken.

Als we rond 12.00h de taxi richting het vliegveld pakken dan rijden we zelf over de brug en hebben nog één laatste blik richting deze metropool. Ondanks de 24 uur (+1) hebben we toch een hele goede indruk van deze bijzondere stad gekregen.