Hiken in Lapland

Dag 5 Abiskojaure – Abisko 15 km

Even wat taalkundige woordjes die je tegenkomt:
    Stugan of Stugorna = hut
    Jaure of Javri of vatten = meer/water
    Vaggi of leden = wandelpad/route
    Abiskojaurestugarne is dus de hut aan het meer van Abisko

Goed, heerlijk uitgeslapen en met veel goede moed begin ik aan de laatste loodjes, de 15 km naar Abisko, een goede 3 uur lopen. Ik steek de brug over en volg het pad langs het meer door open velden en berkenbosjes. Ik hoop eigenlijk nog wat wild te spotten maar helaas.  Ik zie dat er overigens toch op veel plekken wild gekampeerd wordt.

Na enige tijd kom ik weer de eerste tegenliggers tegen die fris en fruitig nog aan het hele traject beginnen. Zo nu en dan ga ene praatje met ze aan want ze zijn natuurlijk maar wat nieuwsgierig. Ook het feit dat de modder tot aan de knieën zit wekt hun de illusie dat het boven op de fjells bar en boos is. Voor een volgende toch zou ik ook graag gamachen willen meenemen. Niet dat ik bang ben dat de broek vies wordt maar als je na het hiken met diezelfde broek aan in je tentje wilt liggen dan wordt he wel een puinhoop.

Wederom zijn er grote stukken waar je over de planken loopt, dit deel is zelfs uitgebouwd naar twee sporen zodat men met quads het dal in kan. Als ik het meer gepasseerd ben dan volg ik de indrukwekkende wilde rivier aan mijn linkerhand. Langzaam wordt de rivier smaller en begint zich in de prachtige kloof te wringen.

Het is echter ook deze prachtige kloof die het einde in luidt van dit prachtige avontuur. Helaas en met weemoed zie ik een spoorbrug over de kloof. Ik kijk nog maar een paar keer om voordat ik onder de startboog Kungsleden door loop. Het avontuur zit erop, terug in de bewoonde wereld!

Ik loop door naar het ‘Abisko Touriststation’ waar ik even mij rugzak weegschaal hang; 15kg aan de haak. Dan naar binnen kijken wat ik te eten kan scoren. Het is 1 uur dus de koken is open en ik kan voor ca. 12 euro aan het lopend buffet beginnen. Heerlijk onbeperkt schranzen en drinken, loon naar arbeid.

De trein

Rond twee uur ga ik richting station. Ik kan hier mooi op tijd de trein pakken naar Kiruna. Lastiger was het een kaartje te scoren. Dit moet je online kopen met een creditcard. Dus als je met een lege telefoon staat wordt het knap lastig nog even een kaartje te kopen. Met hulp van een Zweeds dame lukt het mij en geniet ik van de prachtige treinreis van 1,5 uur terug naar Kiruna.

Prachtig uitzicht vanuit de trein over het meer Torneträsk

Ripan Camp, Kiruna

Terug in Kiruna kom ik op het nieuwe station aan waar je met een klaarstaande bus naar gratis naar het centrum wordt gebracht. Van daaruit loop ik naar de plaatselijk Ripan Camping. Het is eigenlijk een soort bungalowparkje waar ook een (publiekelijk toegankelijk) kampeerterrein bij is. Met een key kun je gaan douchen in een douchegebouwtje. Bij de receptie is wifi en ik reserveer er tevens voor het ontbijtbuffet de volgende ochtend. In Kiruna zelf is het nog steeds erg rustig. Ik ga ’s avonds nog een kebabje scoren, loop nog wat rond en kruip dan de zak weer in.

De volgende ochtend vertrekt rond 13 uur mijn vliegtuig. Vanaf het busstation rijdt er weer een flightbus zodat ik netjes op tijd ben en via Stockholm terugvlieg met SAS naar Düsseldorf…