Corsica

Omgeving Bastia

De Agriates, St.Florent, Bastia en Cap Corse

Veel bezoekers komen met de boot in Bastia aan maar de meeste verlaten de stad en regio ook meteen. Laten we beginnen in het westen van de regio, komend vanuit de richting Calvi.

De Agriates en de mooiste stranden

Eerst passeren wij het strand van  Ostriconi en gaan een paar kilometer verderop linksaf richting St. Florent. De weg slingert door het ruige en dorre landschap van de Desert de Agriates. Hier bevinden zich kilometers van de verharde weg verwijderd een aantal prachtige stranden, paradijselijk mooi; Plage de Ghignu, Plage de Saleccia en Plage du Loto. Die laatste is zeker één van de mooiste stranden van Corsica. Met een terreinwagen zijn ze goed te bereiken, met een moutainbike is het natuurlijk nog mooier te bezoeken. Meer gebruikelijk is de bootdienst vanuit de haven in St. Florent. Daar worden dagtochtjes naar de stranden aangeboden. Ook worden er 4×4 drives eventueel in combinatie met bootdienst of mountainbiken aangeboden via deze link, of dagtochten per 4×4 tot aan Plage de Ghignu via deze link.Een echte aanrader is wandelend via de kustroute van Plage de Loto naar Plage Seleccia en dan via het achterland terug met uitzicht over de étang. Overigens aan de oostkant van Seleccia bevindt zich achter de kustlijn een restaurantje waar je frisdrank kunt kopen.

St.Florent

St. Florent is een leuke levendige havenplaats. Dikke boten en lekkere restaurantjes. Leuk om even rond te lopen, zeker als het markt is. Wij stonden op camping d’Olzo (met zwembad). Voor de rust hoef je hier niet te komen want de krekels die in de enorme eucalyptus bomen zitten maken een enorme herrie.

Cape Corse met Nonza

Vanuit St.Florent kun je de Cape Corse rondrijden. Wij hebben dat niet gedaan maar zijn wel naar Nonza gereden met het mooie kerkje en het zwarte strand. Een paar kilometer verder op de route ligt Giottani waar we de zee in doken. Op Cape Corse woedden in 2017 enorme bosbranden.

Vanuit St.Florent kun je binnendoor over de Col de Teghime D81 naar Bastia.

Van St.Florent naar Bastia over de Col de Teghime

Patrimonio

De D81 klimt vanuit St.Florent over de 536m hoge Col de Teghime naar Bastia. Je passeert eerst Patrimonio met de gelijknamige kerk.

Patrimonio

Col de Teghime en Pigno 963+

Vanuit Patronio klimt de D81 naar de 536 meter hoge pas Col de Teghime. Vaak hangen hier wolken tegen de bergenpas. Even voorbij de Col kun je linksaf verder omhoog tot 963m naar Pigno. De weg is slecht, smal met diepe afgronden. Boven op de top is een militaire terrein met een zendmast en wordt je getracteerd op fantastisch uitzicht. In het oosten zie de omgeving Bastia met de Etang de Biguglia en in het westen kijk je over de Golf van St.Florent.

Golf van St. Florent

Ten noorden van Bastia – Erbalunga

Wij hebben een keer de D80 gevolgd van Bastia tot aan Erbalunga, dat was om de tijd te doden voordat we de boot op moesten. De bedoeling was een strandje te vinden waar we even konden afkoelen in de zee en tevens even het leuke dorpje in te lopen. De weg slingert langs de bebouwde kust op met alleen maar rotsen en heel af en toe een stukje grindstrand zoals Plage de Grisgione en Plage de Miomo bij Miomo.

Erbalunga

Erbalunga is een leuk pittoresk dorpje gelegen op een rotsplateau dat de zee in loopt. Het heeft smalle oude straatjes, een haventje en restaurantjes. Ten noorden van de haven hebben we gezwommen.

Bastia

En dan is het weer afdalen naar Bastia. Bastia is een mooie stad, zeker het deel rondom de haven is erg leuk om rond te slenteren. Als de boot nog lang niet vertrekt heb je een mooie gelegenheid om hier rond te wandelen.

De eerste kennismaking met Bastia is het uitzicht vanaf de veerboot.

Even ten zuiden van Bastia

Ten zuiden van bastia bevindt zicht een Etang of laguna zoals we deze ook van Zuid Frankrijk kennen. Dit is een merengebied direct achter de kustlijn. Het Réserve Naturelle de l’ Etang de Biguglia is een dik 10km lang.Via de Route de la Laguna kun je er helemaal langs op rijden echter wordt het zicht op de meeste plaatsen verhinderd door d ehoge rietkragen. In de Etang komen onder ander flamingo’s en ijsvogeltjes voor.

Réserve Naturelle de l’ Etang de Biguglia

De landstrook tussen de Etang de Biguglia en de zee is een populair vakantiegebied met vele parken en campings. Het nabijgelegen vliegveld maakt het natuurlijk makkelijk om ingevlogen te worden. Het zijn geen plekken waar je veel Nederlanders tegen komt.  Wij doken er de zee in voordat we de nachtboot op gingen in Bastia. Het strand is fijn en de zee was er vies warm.

Het strand met in de verte Bastia

Ten zuiden van de Etang bevind zich nog de Cathédrale de la Canonica met een aantal opgravingen er naast.

Tenslotte

Wat ons betreft straalt Corsica nog in alle puurheid, we komen graag terug.
Maar denk eraan… niet doorvertellen…