Corsica

TIP: gebruik de zeer gedetailleerd online  kaarten van Géoportal .

Oost Corsica

Zoals gezegd starten we onze trip met een ontbijt op het strand van Moriani. Je kunt de auto praktisch op het strand parkeren. De oostkust kenmerkt zich door lange stranden met bergen in het achterland. Er liggen ook enkele dorpjes tegen de bergen aan waar je een leuke dagtocht naartoe kunt maken. Wij hebben hier nooit vertoefd. Toch bevinden zich hier wel enkele vakantieparken van onder ander Yelloh Village. De weg naar het zuiden gaat vlot. Het eerste deel is zelfs autobaan waarna het lange rechte stukken worden. In de passages van de dorpjes kan het druk zijn zoals bij Moriani en                                                                Ghisonaccia.

Het zuiden

We slaan het oosten dus over en rijden meestal direct naar het zuiden richting camping California in Pinarellu , zo’n 12 km noordelijk van Porte Vecchio.

Op weg naar Pinarellu passeren we in het zuiden eerst Solenzare. Een wat grotere badplaats met een supermarkt en veel restaurantjes. Het plaatsje is ideaal aan de kust gelegen als je veel de bergen in wilt want hier begint de route naar de Bavella. Er is ook een klimpark in Solenzare.

Vanaf Solenzara beginnen de prachtige baaien en stranden tevoorschijn te komen. Eerst Plage Canella, dan Favone, Tarcu en Fautea. Overal waar auto’s langs de weg geparkeerd staan is een mooi strandje te vinden. Vanaf Fautea loopt de weg het binnenland in. In St.Lucie de Porte Vecchio kun je weer links richting Pinarellu.

Het strand van Camping California

We mogen daar dan zelf een boom uitzoeken om onder te gaan staan “maar kijk wel of er een stroomaansluiting in de buurt is” adviseert de camping eigenaar. De camping is direct gelegen aan een “bounty-strand” dat hagelwit grenst aan het azuurblauw water met het “rif” dat zich als een donkere schaduw aftekent in het water. Het strand wordt omzoomd door bossen en struiken. Geen terrasjes, wegen, parkeerplaatsen of eettentjes; nee gewoon puur strand. Het bestaat dus nog echt op Corsica. Direct achter het strand bevindt zich een étang waar je flamingo’s kunt spotten. Last van muggen hebben we nooit gehad, wel van wespen tijdens het eten. Eten na zonsondergang is dan wel zo relaxt.

Je kunt hier heerlijk snorkelen en prachtige vissen aan je voorbij zien zwemmen. Het ‘koraal’ is fascinerend mooi en het water kraakhelder. Rotspartijen zijn er genoeg om vanaf te duiken zeker als je naar de zuidelijker gelegen rotsen wandelt. Je komt dan bij Punta di Pilatogu uit.

Posidonia aangespoeld in Pinarellu

Zeegras: vooral in 2017 is op veel stranden zeegras aangespoeld, soms wel een meter hoog. De mooiste witte stranden veranderen dan in een donkerbruine soep. Echt pech hebben want opruimen doet de overheid niet omdat het gras de kustlijn beschermd. Het gaat hier namelijk om Posidonia, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van het ecosysteem als schuilplaats voor dieren en ter bescherming van de kust. Met wat geluk zijn de hopen een jaar later alweer verdwenen door zee en wind. Slechts onder zeer beperkte strenge regels mag men het aangespoelde zeegras verplaatsen.

Loop je nog zuidelijker dan kom je vanzelf in het vakantiedorp Vallicone uit en bij het natuurgebiedje Punta Capicciola. Hier kun je een heerlijk rondje (30 min) wandelen over het schiereilandje.

Ga je vanaf hier nog zuidelijker richting Porte Vecchio dan kom je eerst uit bij Punta Arasu en Étang Arasu. Hierachter de baai van San Ciprianu tegen. Een vakantiedorp en een mooi strand. Voordat je in Porte Vecchio komt kun je Punta di Benedettu aan de Golf van Porte Vecchio nog aan doen. Niet echt bijzonder maar je kunt er wel boten kijken.

Porte Vecchio sla ik over. Het is de regionale stad met alle voorzieningen, de nodige supermarkten en in het centrum wat leuke winkeltjes. Verder vond ik het niet echt sfeervol. Daarom vervolgen we de route even de bergen in voor we verder naar het zuiden gaan.

Bavella

Als we dus na een paar dagen strand even iets anders willen gaan we het achterland in. Hier reist het Bavella massief loodrecht omhoog en raakt de wolken op 1800m.
Een waar wandelparadijs.

Col de Bavella

Waterval Piscia di Gallo

Een leuke kleine wandeling die start aan de D386  (weg Porto Vecchio – Zonza) is naar de waterval de Piscia di Gallo. De route is heen en terug een kilometer of vijf, loopt redelijk vlak en gaat alleen de laatste 100m steil naar beneden. Bij de parkeerplaats is een restaurantje.

De natuurlijke glijbanen van de Purcaraccia

Er zijn ook talloze bekkens om in te zwemmen zoals het dal van U Cavu (D168a) en de spectaculaire ‘glijbanen’ van Purcaraccia te bereiken via de D268 17km vanuit Solenzara richting Zonza. Het pad begint in de linksom (vanuit het westen gezien) draaiende haarspeldbocht na de Bocca di Larone Pas. Het eerste deel is vlak met erg mooie vergezichten. Het laatste stuk wordt wat meer klauteren.
Bavella, onderweg naar de Purcaraca

TIP: gebruik de zeer gedetailleerd online  kaarten van Géoportal .

Topwandeling Bavella

Een echte topwandeling is het rondje Bavella (12km), route 53 in de Rother Wanderführer. De wandeling is echt spectaculair maar ook pittig, trek er een volle dag voor uit. Boven op de Bavella Pas parkeer je de auto en volg je aan de noordzijde de gele verfstrepen. Eerst daal je een beetje maar daarna gaat het stevig omhoog.  De uitzichten zijn overweldigend. Even daal je weer langs kettingen af maar daarna klim je verder omhoog. Op het hoogste punt Bocca Pargulu 1662+ ga je links steil naar beneden naar het dal. Beneden aangekomen ga je linksaf de Gr20 op nog een kilometer of zeven redelijk vlak terug naar de parkeerplaats. Over dit laatste stuk kom je bronnen tegen waar je water kunt pakken.

De route

Je kunt boven op de pas ook nog kortere wandelingen maken aan de zuidzijde naar o.a. Trou de la Bombe. Er is ook een restaurantje. Houd bij de wandelingen rekening met temperatuurdaling door bewolking of zelfs onweer.

De oudste kastanjeboom ter wereld

Een ander natuurfenomeen zijn de enorme oeroude superdikke kastanjebomen die je voorbij de Bavellapas vindt op weg naar Zonza. Het staat niet aangegeven maar klik hier voor de exacte locatie.

oldest chestnut tree / Oudste kastanjeboom

Het gebied hier in het binnenland wordt Alta Rocca genoemd. Naast de oeroude kastanjebomen zijn er talrijke oeroude dorpjes en zelfs een archeologisch vindplaats uit het bronzen tijdperk Cucuruzzu in de buurt van Levie. Het bestaat onder ander uit een oude toren en diverse menhirs.

Ten zuiden van Porte Vecchio

Komende vanuit Porte Vecchio, bij de laatste rotonde waar het verkeer rechts naar Sartène gaat ga je hier links de Route de Palombaggia op. Je hebt mooi uitzicht op de Golf van Porto Vecchio. De route gaat richting Piccovaggia. Je kunt hier links naar Chiappa, dat is een nudistendorp maar als “externe” konden wij wel terecht bij Dive Center Hippocampe om te duiken. We gingen de zee op naar de rotspunt Rocher de la Vacca war we dikke baarzen en barracuda’s zagen.

Plage Carataggio

Eén kilometer (zuidelijk) voorbij Piccovaggia, hier dus, kun je de auto langs de weg parkeren om Plage Carataggio te bezoeken. Plage Carataggio is een hagelwit strand enkel 20 minuten te voet te bereiken door de bush…en dan…paradijs…idyllisch gelegen hagelwit strand en kraakhelder water.

Plage Carataggio

Nudisten: overal op Corsica kom je op (afgelegen) stranden nudisten tegen. Wen er maar aan! Natuurlijk zijn er ook officiële nudistenstranden en campings zoals camping Villata net ten zuiden van Camping California in Pinarellu.

Palombaggio en zuidelijker gelegen stranden

Natuurlijk is er dan het heerlijke strand van Palombaggio. Prachtig schoon met mooie pijnbomen en rode rotsen in het water. Wij zijn er verschillende keren geweest en hebben er ook bij Kalliste Plongée een proefduik (baptaime) gemaakt. Parkeren is weer gratis en doen wij hier aan de Route de Palombaggia.

Ten zuiden van Palombaggia bevinden zich nog de stranden van Saint Julia en Rondinaro. Zeker op de ansichtkaarten zijn ze heel mooi maar in werkelijkheid zijn ze niet mooier dan eerder genoemde stranden. Wel drukker!

Bonifacio en Ile Lavezzi

Bonifacio

Een bezoek aan het stadje Bonifacio is zeer de moeite waard. Duizelingwekkend om te zien hoe de huizen op de krijtsteenrotsen balanceren.

We genieten van het uitzicht op Sardinië en maken een boottocht langs de hoge klippen van Bonifacio naar het natuurparadijs Île Lavezzi (aanrader) met zijn vele bijzondere vissoorten. Helaas zien we geen dolfijnen.

Mocht je niet op de boot willen dan kun je met de auto richting de Capu Pertusatu rijden. Langs deze route kun je stops en wandelingen maken langs de prachtige krijtrotsen kustlijn.

TIP: ga vroeg genoeg op pad want de parkeermogelijkheden zijn beperkt in Bonifacio.

Selecteer regio klik volgende voor Zuid West Corsica