Corsica

Intro

“Ontwijk de massa en ga voor rust en ongerepte natuur!”

Plage Palombaggia

Kies hier de regio

En toen was daar ineens het idee geboren:

wij gaan dit jaar naar Corsica!
Na jaren met de caravan in Zuid Frankrijk op een gereserveerde campingplek met alles erop gestaan te hebben willen wij nu weer eens avontuur, natuur, rust en vrijheid. Maar zullen wij dat op Corsica vinden? Het antwoord is ja; want we zijn inmiddels al 7 keer naar Corsica geweest…

In dit reisverslag zal ik je meenemen in een rondje om het eiland langs een groot aantal bezienswaardigheden zoals wij het beleefd hebben. N’joy!

Er naar toe?

Corsica is maar 1100km rijden, net zo ver als Zuid Frankrijk dus. Het ligt er wel aan waar je op de boot stapt. Vanuit verschillende havens varen dagelijks boten richting het eiland. Van west naar oost: Marseille, Toulon, Nice, Savona (it), Genua (it) en Livorno (it).  Alleen vanuit Livorne is een goedkope vaart van 4 uur mogelijk. De havens op Corsica zijn Bastia, l’Île-Rousse, Calvi, Ajaccio en Porte Vecchio. Alle overige tochten duren zo’n 5 a 8 uur. Wij kozen telkens voor de nachtboot; of vanuit Genua maar liever Savona, die varen iets langzamer De rederijen zijn Corsica Ferries en Moby Lines. De kosten voor een gezin met auto en hut variëren van 200  a 300 euro voor een enkele vaart. In het weekend is het vaak duurder. Vanuit Livorne lukt het al om met auto en gezin voor 160 euro overdag met de dagboot naar Bastia te varen.

In de haven Genua

Onze reis ziet er meestal als volgt uit: in de middag rijden we achter de drukte aan Duitsland in. Als we in het begin van de avond bijna bij Basel zijn gaan we de grens over naar Mullhouse (F). Hier zijn goedkope familiehotels te vinden zoals de F1 en Hôtel Roi Soleil. De volgende ochtend maken we dan een lekkere tocht door de Alpen. We pakken meestal de Sint Bernard Pas, dat is een rustige route met een heerlijke picknick in de bergen. Natuurlijk kun je ook gewoon de Gotthardpas rijden of de Grimsel- en de Simplonpas.

De Sint Bernardpas

Halverwege de middag komen we aan bij Savona en rijden dan een paar kilometer westelijker door naar Spotorno waar we lekker tot een uur of zeven op het strand gaan liggen en eventueel wat eten in het centrum. Zodoende hoef je niet in de haven te wachten en heb je ook geen stress of je wel op tijd bent omdat het maar 10 minuutjes rijden is naar de haven. In de haven is het altijd hectisch, de medewerkers moeten er voor zorgen dat alle auto’s netjes in volgorde van afmetingen opgesteld opgesteld komen te staan om vervolgens alles in de juiste op de boot gepast  te krijgen. Dat gaat er nog al eens gestrest aan toe.

Uiteindelijk lukt het altijd en zo komen we de volgende ochtend in Bastia aan. Er is wat drukte bij het uitrijden van de haven waarna we de stad in zuidelijke richting verlaten. Had je niet ontbeten dan is het handig om meteen bij de Parking Place St-Nicolas de auto te parkeren en een ontbijt (petit déjeuner) 5 a 6 euro te nemen op één van de vele terrasjes.  De eerste keer reden wij in zuidelijke richting door tot Moriani en parkeerde er de auto zowat op het hagelwitte strand voor het ontbijt. Yes…Corsica!

Vliegen

Uiteraard kun je ook met het vliegtuig naar Corsica. Momenteel zijn er wel geen directe vluchten vanuit Nederland. Vanaf Brussel-Charleroi vliegt Air Corsica en Ryanair rechtstreeks op diverse bestemmingen. Vanuit Klon-Bonn vliegt Eurowings op Bastia.

De vliegvelden op Corsica zijn Ajaccio (west), Bastia (oost), Calvi (noord) en Figari (zuid)

Vliegveld Figari

Het klimaat

 

We zijn inmiddels al 5 zomers op Corsica geweest in de periode juli – augustus. We hebben 1 keer aan de westkant een halve dag regen gehad. In de bergen moet men eerder rekening houden met een drup maar doorgaans is het er in juli en augustus heet en droog.

Het eiland

Corsica is een zeer bergachtig eiland met als hoogste top de 2706 meter hoge Monte Cinto. Door deze bergen zijn ook de wegen erg slingerend. Gelukkig is de 150 km lange hoofdverbinding van Ajaccio naar Bastia wel enigszins te doen. Zo ook de 170 km van Bastia naar Bonifacio.

Het aantal inwoners is ongeveer 300.000 waarvan de meeste in Bastia of Ajaccio wonen.

Het eiland is opgedeeld in twee departementen, Corse du Nord (2A) en Haute-Corse (2B). Het symbool van Corsica is de Moorse man met de band om zijn hoofd. Je vindt hem terug op de Corsicaanse vlag en overal op het eiland. Lees meer hierover op wikipedia.

Stranden

Als zwemliefhebber heb ik bijna alle mooie stranden van Corsica bezocht. De mooiste stranden vind je in het zuiden tussen Solenzara en Ajaccio en in het noorden tussen Calvi en Saint Florent.

Wandelen

Corica wandelgids

Korsika Rother Wanderführer

Ben je gek op wandelen dan is Corsica een waar paradijs. Van kust- en bergtochten tot dag- en meerdaagse tochten; iedereen kan op Corsica aan zijn trekken komen.

Een handig naslagwerkje van goed uitgezette wandelingen is de Duitstalige Rother Wanderführer ISBN 978-3-7633-4280-8 uitgave 2017. De routes zijn te downloaden en ook duidelijke omschreven en voorzien van kaartjes. Een aantal tochten uit het boekje hebben wij gewandeld en ook beschreven.

Ook niet te missen is de website van Geoportail. Hier zijn alle zeer gedetailleerde kaarten terug te vinden.

Klimmen / Canyoning

In de buurt van bijna alle vakantiegebieden zijn klimparken en Via Ferrata’s bv:
Porte Vecchio: Parc Aventure de Porto Vecchio
St.Lucia de Porte Vecchio: A Tyroliana
Meestal gooien ze je in de regio wel dood met reclamefolders.

Duiken

Corsica is een duikparadijs. In elke badplaats vind je duikscholen. Ik heb verschillende gedoken (plonchée) op Corsica. We zagen grote baarzen, baracuda’s en morenen. Ik dook altijd via een duikschool onder begeleiding van een instructeur. Heb je geen brevet dan kun je een proefduik maken (baptieme). Je gaat dan min of meer hand in hand met een instructeur tot 5m diepte.

Bosbranden

Het binnenland van Corsica is één groot bos, forêt. Toen 150 jaar geleden veel Corsicaners naar het vasteland verhuisden zorgde dit voor een enorme toename van het bosgebied. Voormalige akker en boomgaarden groeide weer dicht. De angst voor bosbranden is dan ook niet geheel onterecht.  De brandweer van Corisca dan ook het hele jaar druk in de weer met het bestrijden en voorkomen van bosbranden. Hiervoor worden in de winter bergkammen met veel kreupelhout preventief aangestoken en worden er brandgangen aangelegd om overslag van brand naar andere dalen te voorkomen. In de zomerdag worden vanuit het vasteland honderden brandweerlieden en voertuigen ingevaren om de natuur te helpen beschermen. Je zult deze op strategisch plekken gestationeerd zien staan. Toch gaat het helaas elk jaar weer mis.

Kamperen

Corsica is een ideaal kampeereiland. Er zijn veel prachtige campings midden in de natuur of pal aan zee. Veel luxe is er meestal niet; een winkeltje en een restaurantje en met wat geluk een zwembad. Ook reserveren is vaak niet mogelijk, er is meestal toch wel plek. Toch is het met name de laatste jaren wel vanaf eind juli en de eerste 3 weken van augustus behoorlijk druk. Er zijn trouwens wat luxere complete parken, die liggen vooral aan de oostkust en bij Calvi. Een overzicht van campings vind je o.a. hier en zeer uitgebreid op www.paradisu.info. Caravans zie je er wat minder, ook vanwege de kosten van de overtocht. De laatst genoemde site gaat ook in op de bereikbaarheid voor caravans. Een alternatief  voor kamperen zijn de mobile homes. Deze moeten meestal wel vooraf en voor een volle week gehuurd worden.

CEE- male

Tip: zorg dat je een lange elektriciteitskabel bij je hebt (> 50m) en een verloopstuk van CEE naar normaal.

Ik heb het reisverslag Corsica opgedeeld in een aantal regio’s waar je kunt verblijven te selecteren in onderstaand plaatje.

Selecteer regio klik volgende voor Oost en Zuid Corsica