Fietsen door Wenen

Fietsen  door Wenen: “Het kost drie dagen om alles te voet te zien, wij laten het u in 3 uur zien… op de fiets dan wel”

Dat is slogan waarmee Pedalpower in Wenen guided biketours aanbiedt. Ik hou best van wandelen maar als het makkelijker kan dan sta ik daar zeker voor open. Dus boek ik de tour en laat me verrassen want mijn verblijf in Wenen duurt slechts 2 dagen en dan wil je toch zoveel mogelijk zien.

Wenen heeft het fietsen in de stad naar een hoger plan getild. Overal in de stad kun je citybike ‘pakken’ en vele wegen zijn voorzien van vaak groene fietspaden of stroken. Er wordt voortdurend geïnvesteerd om de stad nog meer  fiets-vriendelijker te maken.

Wenen

Wenen was ooit het centrum van het grootste rijk ter wereld. De glans van de Habsburgse monarchie is overal voelbaar in de oude stad met zijn unieke architectuur. Wenen is een echte wereldstad met een rijke geschiedenis en barstens vol prachtige gebouwen. Het is de stad van Mozart en de stad van Strauss. Wenen heeft de staatsopera en natuurlijk de stad van Sisi met de vele paleizen. Kortom, tijd om eens polshoogte te gaan nemen.

Het imposante Parlementsgebouw

Aankomst

Op vrijdagmiddag 16h landen we met Easyjet op een zonnig Vienna Airport. We begeven ons meteen naar de tourist info waar we een 48 uurs Vienna pas kopen voor een goede 20 euro. Vele kortingen maar belangrijker nog, gratis openbaar vervoer. Echter, van het vliegveld tot de stadszone van Wenen is deze niet geldig dus kopen we een extra kaartje van 1,70 euro voor deze zone. Met de treindienst S7 komen we in een half uurtje aan op station Wien Mitte. Duurt dit alles je te lang dan is het mogelijk om met de snellere directe CAT verbinding naar het centrum te gaan. Deze is wel een stuk duurder.

We stappen over op de metro en gaan naar ons hotel. Snel de koffers dumpen en dan de stad in. De fietstocht staat morgen pas gepland maar we willen toch alvast indrukken opdoen en eten natuurlijk. Bij U bahn station Stephansdom stappen we uit en dan staan we ineens midden in de stad tegenover de immense Domkerk. Even een rondje om de kerk doen waarna we de Graben inlopen.

wenen_111

De Stephansdom

In de winkelstraat Graben staat de Pestzuil, een monument ter herinnering en de 2 grote pestepidemieën die stad heeft moeten ondergaan. Deze stond helaas wel deels in de steigers. Aan het einde van de straat bevinden zicht de dure merken.

Café Central

We sjouwen verder tot we bij Café Central in de Herrengasse uitkomen. Een prachtige koffiehuis geheel in stijl. Mooie zuilen, hoge plafonds, lambriseringen en zilver bestek. Onder de klanken van Für Elise, van de in Wenen begraven liggende Beethoven, live gespeeld door de pianist en onder toeziend oog van Elizabeth en Frans Josepf als schilderij aan de muur nemen we een Wiener Melange met Apfelstrudel, Zahne en vanille saus.

wenen_23

Cafe Central

Via de Herrengasse lopen we in de schemer naar de Michaelerplatz, de Hofburg, de Heldenplatz en de Staatopera. We eindigen onze wandeling bij de Nashmarkt in de Wienzeile. Hier barst het van de kleine goedkope restaurantjes. Met een grote schnitzel en een pot bier sluiten we de dag af.

Prins Eugenius van Savoye

Prins Eugen van Savoie op de Heldenplatz