Cappadocia

De volgende dag…mountainbiken

Vandaag gaan we mountainbiken. Na het ontbijt sjouwen we het stadje in en huren bij één van de velen verhuurders 3 mountain bikes. Het is fris maar wel droog. Lastig te bepalen wat je nu allemaal aan moet trekken, wordt het warm of krijgen we regen? Maar goed, we fietsen Göreme uit in de richting van Uçhisar en beginnen meteen aan een lange klim. Dat kunnen we maar gehad hebben. Boven aangekomen worden we bij een panoramapunt beloond met een prachtig uitzicht over Göreme.

cappadocia_11

Het panoramapunt met Uchisar op de achtergrond

We fietsen verder en wippen even snel bij een ballonvaartbedrijfje naar binnen om een scherpe prijs te regelen. Het gebied van Cappadocia is bijzonder populair om met een luchtballon overheen te vliegen. Het landschap is er prachtig voor de weersomstandigheden ideaal. Op internet kwamen we vooraf prijzen tegen van 160 euro maar hier krijgen we al direct een vaart voor 90 euro. We proberen nog meer af te dingen en lopen weg. Ze komen niet achter ons aan dus zal die 90 euro toch wel enigszins de bodemprijs zijn. Maar goed, er zijn nog meer aanbieders dus…

We fietsen naar Uçhisar en vlak voor we bij het stadje zijn gaan we scherp rechtsaf het zandpad in. Van hieruit moeten we zo richting de Love Valley kunnen fietsen. Het is even zoeken maar uiteindelijk vinden we een wandelpad wat als mountainbikepad te misbruiken is. Het landschap in deze steeds dieper wordende kloof is prachtig. We volgen een stuk rivierbedding en dan weer een hogerop gelegen stuk slingerpad.

Love valley

Regelmatig moeten we van de fietsen door gaten en begroeiing maar uiteindelijk komen de befaamde feeënzuilen van de Love Vallei in zicht. De naamgeving behoeft geen uitleg. Het is er prachtig. We doen een fotoshoot en al een beetje dorstig van het fietsen pakken we bij een klein barretje ter plekke een jus d’orange. Gelukkig is het niet heet maar onze kleding is nu toch al iets te warm.

Love Valley Cappadocia

Love Valley Cappadocia

Love Valley Cappadocia

Love Valley Cappadocia

Vanuit de Love Valley loopt een fatsoenlijke zandweg richting de bewoonde wereld. Even later fietsen we Çavuçin in aan de voet van de oude rots waar  vele gaten in gehakt zijn inclusief een kerk. De vele toeristenkramen verraden drukte maar er is geen hond. We fietsen naar boven en bezoeken de “kerk”.

cappadocia10_44

Çavuçin

Rose Valley

Daarna rollen we bergaf richting de Rose Valley. Het is even zoeken naar de juiste paden maar we vinden tocht een leuk pad. Dit is ook de plek waar in de ochtend vele luchtballonnen  opstijgen. We jagen lekker ruig met de fiets door allerlei smalle paadjes tot ik mijn band lek rij. Want een plak-setje kregen we niet mee, wel een telefoonnummer. Met pijn en moeite mag je dan gaan omschrijven waar ergens je staat met je lekke band en dan komen ze een nieuwe fiets brengen met 2 man.

Goed, we genieten nog wat mooie uitzichten en na de laatste klim richting Göreme fietsen we nogmaals door het magische landschap net ten noordoosten van Göreme. In een lange afdaling komen we weer in het centrum van Göreme uit en leveren onze fietsen in.

Derinkuyu

Het middagprogramma staat in het teken van wat rondrijden met de auto. We gaan zuidelijk via Nevsehir naar Derinkuyu. In Derinkuyu bevind zich de grootste ondergrondse stad van Turkije. De stad bood onderdak in de 8e en te eeuw voor Christus onderdak aan ruim 20.000 mensen! In de jaren 60 werden de tunnels herontdekt. De stad was voorzien van allerlei faciliteiten zoals ventilatieschachten, school, een stal, een kerk, een grafruimte en zelfs een kilometerslange vluchtgang. Je kunt als bezoeker tegen betaling van ongeveer 5 euro “stad” bezoeken. Via de nauwe enge gangen ga je z’n 30m diep de grond in. Wat ik persoonlijk niet verwachtte was dat de stad zich niet in een bergachtig landschap bevind maar gewoon in een platte woonwijk via een gat in de grond te bezoeken is. Vandaar ook dat we de locatie niet direct konden vinden. Je ziet in deze stad ook wel meteen ander Turkije dan in Göreme; veel authentieker.

cappadocia11_63

Na ons bezoek neem ik een Turkse Koffie. De koffie was geen succes maar je moet het een keer geproefd hebben. daarna gaan we weer terug naar het noorden en rijden via Kavak en Orthahisar naar het viewpoint over de Rose Valley.

Viewpoint Rose Valley

Ondanks dat er weinig zonneschijn is zijn de rotsformaties prachtig van kleur. We gaan aan de wandel en beklimmen de bergtop. We lopen rechtsom en kunnen via een ander pad weer naar beneden. Het uitzicht is erg mooi. Terug op de parkeerplaats nemen we plaats in de bankstellen en stoelen die opgesteld staan om van het uitzicht te genieten over de prachtig gevormde rotsen van Rose Valley. We nemen een bak thee waarna we terug rijden naar Göreme.

Terug in Göreme moet er nog even een ballonvaart voor de volgende ochtend geregeld worden. Er wordt zonnig weer voorspeld en dus wordt het morgen de perfecte dag. De ballonvaarten voor vandaag waren door het bewolkte weer niet doorgegaan.

In één van de vele bureautjes in Göreme boeken we de ballonvaart voor een 12 persoons cabine voor 90 euro p.p.. Dat is dan toch de helf van de online prijs je vooraf kunt boeken, maar door de schaarste aan toeristen is er in de concurrentiestrijd de nodige korting mogelijk. Om 3.45h volgende ochtend zouden we worden we opgepikt !!! Snel wat eten en dan toch maar op tijd naar bed.